AANTAL SPELERS: 6 SPELERS PER TEAM

VELDAFMETING: 9 X 9 METER

NETHOOGTE: 2.24 (J) 2.15 (M) METER

Doel

De spelers proberen de bal, middels maximaal drie keer overspelen, bovenhands, onderarms of door middel van een aanvallende actie over het net bij de tegenstander in het veld op de grond te spelen.

Aanvang

De spelers moeten de bal onderhands of bovenhands van achter de gehele achterlijn over het net serveren, waarbij het net geraakt mag worden.

Spelregels

1. Het team mag de bal maximaal drie keer spelen, daarna moet de bal over het net naar de tegenstander worden gespeeld. Dit overspelen dient op een technisch correcte manier uitgevoerd te worden.
  2. Er worden drie of vier sets gespeeld ( afhankelijk van de regio) en het team dat als eerste 25 punten haalt, met een voorsprong van tenminste 2 punten wint de set. In geval van gelijke stand bij 24-24 wordt het spel, zonder beperking in puntenaantal, vervolgd tot er een verschil van 2 punten is bereikt.
  3. Per set zijn twee time-outs van 30 seconden toegestaan.
  4. Een ploeg mag ten hoogste zes spelerswissels per set uitvoeren. Eén of meerdere spelers mogen tegelijkertijd gewisseld worden.

Telling

Rallypoint: elke fout levert een punt op voor de tegenstander.

Opstelling

Over het algemeen wordt er in de jeugd-B competitie gespeeld met specifieke functies (aanvaller, blokkeerder, spelverdeler).

Er wordt uitgegaan van een opstelling met twee spelverdelers en vier aanvallers (2-4). Vandaar dat er drie opstellingen weergegeven zijn, aangezien de andere spelverdeler na drie posities op positie 1 (rechtsachter) staat en dat de cyclus dan weer opnieuw start (1-5 opstelling wordt behandeld bij jeugd-A).

Zoals bij jeugd-C is aangegeven, dienen de spelers zich in de passopstelling te houden aan de posities waar zij op dat moment staan. Er mag een dusdanige opstelling gemaakt worden, waarbij de geldende regels met betrekking tot de opstelling in acht worden genomen. Vanwege het specialisme van de spelverdeler is het van belang dat die persoon (aangegeven met een zwart driehoek) elke tweede bal kan verwerken tot een goede set-up. De spelverdeler loopt na de service van de tegenstander naar positie 2/3, om hier de pass te ontvangen. De spelverdeler moet evenals de overige spelers goed opletten dat hij op de juiste positie staat en dat hij niet te vroeg vertrekt naar positie 2/3.

Verdediging

Wanneer de rally gespeeld wordt dan wordt de verdedigingsopstelling belangrijk. De tegenstander kan vanuit drie verschillende posities aanvallen, aangegeven met de zwarte pijl. Elke aanvalspositie vraagt een andere verdedigingsopstelling. 3-1-2 staat voor drie voorspelers, één achterspeler op positie 6 en twee spelers aan de zijkant. Voor het 3-2-1 geldt hetzelfde maar dan staat de speler op positie 6 helemaal achterin in plaats van in het midden van het veld.