Je bent de aanvoerder!

En dan?

 

De aanvoerder en de coach zijn beiden verantwoordelijk voor het gedrag en de discipline van de leden van hun team. De Libero’s kunnen niet de aanvoerder of de aanvoerder in het veld zijn

     


    Vóór de wedstrijd noteert of controleert de aanvoerder de namen en nummers van zijn spelers in het DWF.
    De aanvoerder vertegenwoordigt zijn team bij de toss
    .

    Commentaar
    :
    Na controle door de scheidsrechter kiest de scheidsrechter of de teller voor DWF “Live bijhouden” of DWF “Resultaat invoeren” daarna mag de samenstelling van het team en de teamstafleden niet meer worden gewijzigd.
    De aanvoerder wordt in het DWF aangegeven door middel van
    een oranje rondje.

    Tijdens de wedstrijd treedt de aanvoerder als aanvoerder in het veld op wanneer hij aan het spel deelneemt. Wanneer de aanvoerder niet aan het spel deelneemt, moet de coach of de aanvoerder zelf een speler (maar niet de Libero) aanwijzen die als aanvoerder in het veld optreedt. Deze aanvoerder in het veld blijft als zodanig verantwoordelijk tot hij wordt gewisseld of de aanvoerder weer aan het spel deelneemt, dan wel de set is afgelopen.
    Als het spel dood is, mag alleen de aanvoerder in het veld zich tot de scheidsrechters wenden
    :

    Commentaar:
    * Als de aanvoerder in het veld regelmatig vervangen wordt door
    de Libero dan moet op het eerste moment dat dat plaatsvindt de nieuwe aanvoerder in het veld zijn hand opsteken (eenmaal per set) als bevestiging naar scheidsrechters en overige spelers toe.
    * Wordt de aanvoerder in het veld gewisseld en wordt een nieuwe aanvoerder in het veld aangewezen dan moet deze nieuwe aanvoerder zijn hand opsteken als bevestiging naar scheidsrechters en overige spelers toe.

    Hij mag uitleg vragen over toepassing of interpretatie van de spelregels. Hij mag ook de vragen en verzoeken van zijn teamgenoten overbrengen.

    Commentaar:
    * De aanvoerder in het veld mag in alle redelijkheid uitleg vragen
    over de toepassing of interpretatie van de spelregels. Mocht dit de normale vormen van fatsoen overschrijden dan dient de 1e scheidsrechter de aanvoerder in het veld bij de eerste keer mondeling te waarschuwen. Mocht dit verder gaan dan kan de 1e scheidsrechter de aanvoerder een officiële waarschuwing geven (gele kaart) of direct bestraffen met een rode kaart.


    Hij mag toestemming vragen

    a. al het materiaal of een deel ervan te vervangen;

    b. de opstelling van de teams te verifiëren;
    c. de vloer, het net, de bal, enz. te controleren.


    Commentaar:
    * De aanvoerder in het veld mag aan de (2e) scheidsrechter vragen om de opstelling van zijn team te verifiëren. Dergelijke controles moeten kort, zakelijk en zonder discussies plaatsvinden. Indien hierbij door de scheidsrechter foutieve informatie wordt verstrekt zal, indien er later in de set consequenties volgen, de stand worden teruggedraaid tot op het moment van de bij de aanvraag gedane uitspraak. Alle gevolgen die daarna ontstaan zijn, zoals spelerwissels en time-outs, komen dan te vervallen. Officiële waarschuwingen gegeven aan het team en maatregelen die opgelegd zijn en genoteerd zijn in de tabel van maatregelen blijven gehandhaafd.
    Twijfelt een aanvoerder in het veld of de tegenstander wel in de goede opstelling staat, dan mag hij dit ook vragen aan de (2e) scheidsrechter. Het antwoord moet zich beperken tot het wel of niet goed staan van de tegenstander.
    * Het herhaaldelijk aan de (2e) scheidsrechter vragen om de opstelling van het eigen team of die van de tegenstander te verifiëren kan leiden tot een maatregel voor spelophouden.

    Bij afwezigheid van de coach, mag hij time-outs en spelerwissels aanvragen.


    Na de wedstrijd:
    Na de wedstrijd bedankt de aanvoerder de scheidsrechters en klikt op het rondje naast zijn functie bij DWF “Live bijhouden” of zet een vinkje bij het DWF “Resultaat invoeren” onderaan het resultaat scherm om daarmee het wedstrijdresultaat te bevestigen
    .

     

    Commentaar:
    * Heeft de aanvoerder het speelveld verlaten vanwege een blessure of vanwege wangedrag dan klikt de aanvoerder in het veld aan het einde van de wedstrijd op het rondje naast zijn functie bij DWF “Live bijhouden” of zet een vinkje in het DWF “Resultaat invoeren”. In dat geval moet duidelijk vermeld staan wie op dat moment de aanvoerdersrechten heeft. Dit moet na afloop van de wedstrijd duidelijk vermeld worden in het DWF “Live bijhouden” of op het telformulier “Resultaat invoeren”.